Arcplasztika

Mit érdemes tudni az arcplasztikáról

Az életkor előrehaladtával az arcbőr rugalmassága csökken, egyre nehezebben áll ellen a gravitáció hatásainak. Az orr és az ajak közötti redők, a homlok ráncai mélyülnek, az áll körüli, és alatti területeken a bőr egyre jobban megereszkedik. A különböző kozmetikai, ráncfeltöltési, fényterápiás, lézeres kezelések már nem hoznak kielégítő megoldást. A kívánt hatást ilyen esetben már csak plasztikai sebészeti módszerek segítségével, a bőr, és az alatta elhelyezkedő szövetek megfeszítésével, illetve a felesleges bőr kimetszésével lehet elérni.

Az arcplasztika tulajdonképpen az arc és a nyak bőrének és az alatta elhelyezkedő kötőszövetes, ( a nyak alatt izom) rétegnek megfeszítését, és a felesleges bőr kimetszését jelenti. A műtét történhet helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban. Mindkét esetben konzultáció illetve kivizsgálás előzi meg a beavatkozást. A műtéti metszés a hajas fejbőr halántéktájékán kezdődik, közvetlenül a fül előtt folytatódik, majd mögé kanyarodva, a haj határvonalát követve végződik. E metszésből a bőrt felpreparáljuk elől a járomívektől szinte az ajak orr-redőkig, illetve az állszegletekig, valamint a fül alatt és mögött kb. 5 cm-ig. ( léteznek úgynevezett “minor” arcplasztikák is, melyeknél a metszés és a preparálás kisebb területen történik.) Ekkor tűnik elő a preparálás alapján az a kötőszövetes réteg, melyet a műtétieljárástól függően csak megfeszítünk, vagy a felesleget is eltávolítjuk. A bőr enyhe feszítése során megmutatkozik az a mennyiség, melyet ki kell metszeni, és a sebszéleket egyesíteni. Az áll alatti területen gyakran zsírfelesleg is jelentkezik, ilyen esetekben ezen a területen zsírszívást is alkalmazunk.

homlokplasztikánál a feladat hasonló, a metszést a hajkorona szélétől feljebb, vagy a hajkorona szélénél vezetjük a hajas fejbőrön, bőrfelesleg kimetszésével érjük el a kívánt hatást.

Az alsó szemhéjplasztikánál nem csak a felesleges bőr kerül kimetszésre. A “táskákat” okozó, a szemüregben elhelyezkedő, a szemgolyót kipárnázó felesleges zsírszövetet “kitüremkedéseit” is eltávolítjuk.

felső szemhéjplasztika esetében közel babérlevél alakú bőrterület metszünk ki. 

A fenti műtéti eljárásokkal 5-10 évvel fiatalabb benyomást kelthetünk. Ez az előny természetesen az évek múlásával fokozatosan csökken.

Az első 24 órában jegelés javasolt. Az arcműtét során behelyezett draint (csövet) a beavatkozás utáni első napon távolítjuk el. Az első héten a felpreparált területeknek megfelelően duzzanat, véraláfutás jelentkezhet, mely fokozatosan megszűnik. A varratokat az 5-7. napon távolítjuk el. Optimális esetben a 3. héten már alig látszik a beavatkozás nyoma. Az 5-6. hétre teljes mértékben vissza lehet térni a műtét előtti életmódra. A szemhéjplasztikák esetében ez az idő kb. 2 hét.

Mint minden orvosi beavatkozásnál, itt is jelentkezhetnek szövődmények, a leggondosabban végzett munka ellenére is. Ezek a vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar. A fül mögött a nyak tájékán keloidos sebgyógyulás, kis területen bőrelhalás jelentkezhet. Arcplasztikánál a legsúlyosabb szövődmény az arcidegsérülés, következményes arcidegbénulás lehet. Ezek a problémák szerencsére csak 1-2 %-ban fordulnak elő. 

Műtét utáni teendők és kockázatok

Az első 24 órában a műtött terület jegelése javasolt. A plasztikai műtét során bevezetett csövet a műtétet követő első napon, a varratokat pedig az 5-7. napon távolítjuk el. Az első héten duzzanat és véraláfutások jelentkezhetnek, melyek később megszűnnek, és a 3. hétre már alig látszik a beavatkozás nyoma. A műtétet követő 5-6. héten már teljesen vissza lehet térni az azt megelőző életmódra.

Arcplasztika árak

Arcplasztika, alsó, felső szemhéjplasztika, iletve BOTOX kezeléseink árai